top of page

Alçıpan İşleri

Alçıpan asma tavan mevcut betonarme, çelik konstrüksiyon veya ahşap kargas tavan iskeleti altında mekanik ve elektrik imalatlara montaj boşluğu sağlayan sisteme verilen ortak isimdir. Mevcut tavandan sarkıtılan metal çubuklara yatay profiller asılarak oluşturulan bu sistem alçıpan ya da dekoratif paneller ile sonlandırılır. Böylece asma tavan kurulan yerlerde ciddi alan tasarrufu yapılır. Normal alçı levha,suya ve neme dayanıklı yeşil alçıpan levha ve yangına dayanıklı kırmızı alçıpan levhalar uygulanabilir.

Asma tavan ilk olarak büyük mekanlarda uygulanmaya başlanmasının ardından kullanım alanı giderek genişlemiş ve ofislerde,mağazalarda ve konutlarda da uygulanmaya başlanmıştır. Asma tavan yapının tavanının hoş gürünmesi için yapılan bir alçı tavan uygulamasıdır. Asma tavan sayesinde yapılarda bulunan ve çirkin gözüken elektrik tesisatı kablolar yangın tesisatı gibi görüntü kirliliği yaratan her şeyi gizlemeniz mümkündür.

Asma tavan yapılmasını gerektiren nedenler;
Akustik düzenleme, Isı yalıtımı, Aydınlatma düzenlemesi, Yangın uyarı ve Yağmurlama sistemlerinin yerleştirilmesi, Mevcut tesisatların gizlenmesi, Isıtma, Soğutma ve Havalandırma Sistemlerinin Yerleştirilmesi, Esnek tasarım olanakları şeklinde sıralanabilir. Bütün bu gereksinimlerin karşılanmasında asma tavan mimarın elinde önemli bir araç olma niteliğine sahiptir.

Tavan ve asma tavan kavramını bu sayılan sorunların çözümü için bir araç olarak görmek yeterli değildir. Tavanın başka bir önemli işlevi mimari mekan oluşumunda temel elemanlardan biri olmasıdır.

Özellikle asma tavanlar, insanların toplu halde yaşadıkları ve kullandıkları toplantı ve konferans salonları, otel lobileri, bürolar, terminal binaları, lokanta, gazino, hastahane, büyük mağazalar, spor salonları, kapalı yüzme havuzları, metro vb. kamu yapılarında hem yukarıda sıralanan işlevleri yerine getirmeye yönelik olarak, hem de mimari mekan oluşumunun ana özelliklerinden birisi olarak yaygın biçimde kullanılmaktadır.

Mevcut taşıyıcı sisteme sıva yapılması dışında başka bir malzemenin aralıklı ya da doğrudan tespit edilmesi asma tavan diye nitelenir. Asma tavan konstrüksiyonları uygulanmaları yönünden genel olarak ikiye ayrılır;

      - Hazır Asma Tavan malzemesi ile oluşturulan Asma Tavanlar
      - Yerinde oluşturulan Asma Tavanlar

Alçıpan Asma Tavan Sistemleri


Mevcut döşemeye askı sİstemi ile tutturulmuş metal iskelet üzerine alçıpan levhaların vidalanması ile oluşturulan Asma Tavan sistemidir. Bir mekanın algılanmasında tavan, oldukça etkin bir bileşendir, çünkü; mekanın diğer tüm yüzeyleri ile oranlandığında, büyük yer kaplar. Form, renk, ışık vb araçlar kullanılarak, her amaç için uygun bir tavan tasarımı mümkündür.

Neden Asma Tavan ?


Mevcut klasik tavanlara göre %94 daha hafiftir, tavana yük getirmez. Kolay ve çabuk takılır, sökülür. Yangına dayanıklıdır. Yankılanmayı ve ısı kaybını önler, gürültüyü yutar. Neme dayanıklıdır, terleme yapmaz. Hijyeniktir, bakteri üretmez. Kolay temizlenir. Estetiktir, havalandırma kanallarını, sıhhi tesisatı, alarm tesisatını, yangın söndürme sistemlerini ve elektrik donanımını gizler.
Çabuk ve kolay montajı ve daha düz bir zemine sahip olduğu için kolay alçı ve  boyanmaya hazır tavan yüzeyinin oluşmasını sağlar.
Her türlü iç mekan tavan ve aydınlatma uygulamalarında kullanılır.
Kolayca demontaj ve montaj yapılabilmesi ve ekonomik olması itibariyle en çok tercih edilen sistemlerden biridir.
Tesisatları gizleyerek dekoratif ve görsel şık alanlar yaratır.
Tesisatlara kolayca müdahale edilir ve kolayca tekrar onarılır
Hafif olmasından dolayı binanın taşıyıcı sistemine etkisi azdır. Bina hareketleri ile uyumludur. Bu nedenle depreme dayanıklı binalar için idealdir.
Yangına dayanım, ses ve ısı yalıtımı gibi performans şartları kolayca sağlanır.
Tavan Aydınlatma için estetik ve farklı çözümler sunar.
Bu sistemle yapılan kademeli tavanlarla , hacimlere estetik ve akustik özellikler verilmektedir.

BÖLME DUVAR SİSTEMLERİ

Yüzyılımızın çağdaş gereksinmeleri karşısında; betonarme yapılara yük getirmeyen, estetik, çağdaş görünümlü ve gerektiğinde demonte edilebilen bölme duvar sistemlerinin kullanılması kaçınılmaz olmuştur.
Alçıpan Bölme Duvar
Bölme Duvar Sistemleri, yüksek derecede yangına dayanım, ses ve ısı yalıtımı sağlar. Montajı temiz ve kolaydır. Alçıpan duvarlar üzerine boya, duvar kağıdı, karo, fayans uygulamaları kolayca uygulanabilmektedir. Ayrıca mekanik, elektrik ve su tesisatını gizleme olanağı vererek eşsiz bir çözüm sunar.

Alçıpan ile oluşturulan bölme duvarlar, yapıya etkiyen yükü hafifletir ve binanın hareketlerine uyumlu yapısıyla depremde de benzersiz bir güvenlik sağlar.

Sinema, işyeri, otel, alışveriş merkezi, hastaneler gibi ticari yapılarda ve apartmanlarda; kaba inşaatı ve taşıyıcı duvarları tamamlanmış mekanların odalar arasında da konutlar arasında uygulanır.

Alçıpan Bölme Duvar Sistemleri sizlere minimum malzemeyle hızlı, uygulaması kolay, gerekli yalıtım değerleri ihtiyacınıza göre belirlenebilen pürüzsüz taşıyıcı olmayan bölme duvarlar sunar. Yapıya etkiyen yükü hafifletir ve binanın hareketlerine uyumlu yapısıyla depremde de benzersiz bir güvenlik sağlar. Duvarlar üzerine boya, duvar kağıdı, karo, fayans uygulamaları kolayca uygulabilmektedir. Yüksek derecede yangına dayanım, ses ve ısı yalıtımı sağlar. Montajı temiz ve kolaydır. Ayrıca mekanik, elektrik ve su tesisatını gizleme olanağı vererek eşsiz bir çözüm sunar.

Sinema, işyeri, otel, alışveriş merkezi, hastaneler gibi ticari yapılarda ve apartmanlarda; kaba inşaatı ve taşıyıcı duvarları tamamlanmış mekanların odalara bölünmesinde yada iki konut arasında uygulanır.

Sistemin Avantajları

     ·    Montajı hızlı ve kolay yapılabilmektedir.
     ·    Ekonomiktir. Minimum malzemeyle işçilikten ve zamandan tasarruf sağlar.
     ·    Binanın deprem riskine karşı yükünü hafifletir.
     ·    Mükemmel ısı ve ses yalıtımı sağlar.
     ·    Tesisat elemanlarını ve diğer görünmesi istenmeyen sistemleri rahatça gizleyebilir.
     ·    Nefes alıp verir, ortamın nemini dengeler, bakteri üretmez.

bottom of page